Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко обвини Русия и Полша в намеса в изборите в Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко днес обвини Русия и Полша в намеса в президентските избори в страната, насрочени за 9 август, на фона на репресивна кампания, осъдена от опозицията, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Намесата "идва и от двете страни, от страна на Полша и от Русия. Ще говоря за това с президента (Владимир) Путин много скоро при първия ни разговор, но ситуацията е сложна", заяви Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

Той осъди прибягването до "най-съвременни технологии за фалшификации" и до "фалшиви" новини, разпространявани в интернет от Русия, за да бъде злепоставено управлението му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга днес твърденията, че Русия се намесва в изборите в Беларус.

"Можем да отговорим еднозначно, че Русия никога не се е намесвала, не се намесва и не възнамерява да се намесва в нечии избори, още повече при нашия съюзник - Беларус", заяви Песков.

Незаконните улични акции по време на кандидат-президентската кампания в Беларус са добре организирани и се направляват чрез приложението Телеграм, заяви днес вътрешният министър Юрий Караев, по време на парламентарен контрол.

Той обърна внимание на инцидент в Минск, когато сътрудници на правоохранителните органи са задържали онколог, който уж се е оказал на мястото на протеста случайно. "Сега е модно да се криеш зад лекарите. Лекарят лекува, а вие милиционерите го задържате. Идеологическите ни опоненти използват точно такива похвати", каза министърът, цитиран от ТАСС.

Международната федерация на журналистите осъди пък задържането на журналисти по време на мирните протести в Беларус срещу ареста на кандидата за президент Виктор Бабарико и призовава беларуските власти "да прекратят преследването на представители на медиите за това, че те си вършат работата".

В изявлението на Международната федерация се посочва, че "Въпреки наличието на законодателна база, журналистите в Беларус в последно време страдат от растящия брой на ограничения в работата си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във