Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко обяви победа на Беларус над коронавируса

Беларуският президент Александър Лукашенко смята, че здравната система на страната му е устояла в условията на епидемията от коронавируса и е успяла да я победи. Той заяви това днес при връчването на държавни отличия, съобщи президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.

"Заради коронавирусната инфекция медиците се оказаха на предната линия. Нашата система на здравеопазване устоя. Но ние няма да отслабваме борбата, въпреки че днес можем да кажем - ние победихме", каза Лукашенко.

По негово мнение в тази ситуация Беларус е "показала политическо здравомислие и народна мъдрост". "И след окончателната победа над Ковид-19 задължително ще се срещнем отделно с нашите лекари, които днес все още са на своя пост", отбеляза той.

Към 1 юли в Беларус са регистрирани 62 424 заразени с коронавирус. От инфекцията са починали 398 пациенти. В Беларус за разлика от повечето други страни властите не наложиха карантина, масовите прояви не бяха отменени, а министерството на здравеопазването само издаваше препоръки как да не се заразят хората с коронавируса.

Същевременно местното представителство на Световната здравна организация отбелязва, че Беларус все още се намира в стадия на локалното предаване на коронавирусната инфекция, което представлява достатъчно сериозна ситуация. СЗО препоръчва масовите прояви да бъдат отложени, физическото присъствие на работните места и в учебните заведения да бъде намалено, както и да бъде намалено движението на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във