Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко: Няма да обърнем гръб на Русия

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му няма намерение да обръща гръб на Русия и да прави завой към Запада, предаде ТАСС. Лукашенко говори на среща с губернатора на руската Нижегородска област Валерий Шанцев.

"Не обръщайте внимание, ако някой каже, че сме направили завой в някаква посока, на запад или другаде. Чудесно разбираме, че на запад никому не сме изтрябвали, а как само ме "обичат"? Нищо не се е променило от онези (предишните) времена", каза Лукашенко.

Разположена в центъра на Европа, Беларус според него е принудена да води многовекторна политика, за да опази суверенитета си и да поддържа сигурността си, за да живеят в мир руснаци и беларуси.

"Такъв е животът за нас, не можем да се караме нито с Русия, нито със Запада, нито с Украйна - посочи Лукашенко. - Кое щеше да му е хубавото, ако бяхме, да речем, на украинския хал?"

Жителите на Русия днес не срещат никакви проблеми в Беларус, подчерта държавният глава.

Той засегна и езиковия проблем. "Не забравяме беларуския език, то си е редно, макар че огромното мнозинство говорят руски, никога няма да се откажем от него", заяви Лукашенко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във