Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко: "Някой" се опитва да въоръжи миграните

Александър Лукашенко

Има доказателства за опити за прехвърляне на оръжия на мигрантите по границата с Полша. ОАЕ са готови да се присъединят към разрешаването на ситуацията с бежанците на границата с ЕС, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

„Основното за нас сега е да защитим страната си и народа си, да предотвратим сблъсъци. Знам, че вече има опити за доставяне на оръжия в лагера на мигрантите. Както и провокации, които могат да доведат до въоръжен конфликт, така че този т.нар. проблем се превръща в отприщване на гореща конфронтация“, коментира Лукашенко и обвини ЕС, че вместо да търси решение на миграционната криза с Минск, той отхвърля проекти за трансгранично сътрудничество.

Междувременно полските сили за гранична охрана съобщиха, че са били нападнати с камъни от мигранти по границата с Беларус и са отговорили с водни оръдия. 

Службата за гранична охрана помести видеоклип в Туитър, показващ как водните струи биват насочени през границата към група мигранти в импровизиран лагер. Всичко това става при изключително студено време навън.

Полската полиция заяви, че един неин служител е тежко ранен. Откаран е в болница с линейка и вероятно е с фрактура на черепа, след като е бил ударен с предмет.

Това е сериозно изостряне на миграционната и политическа криза, свързана с обстановката по границата, където животът на хиляди мигранти е изложен на опасност. 

ЕС настоява пред авиокомпаниите да спрат да превозват сирийци, иракчани и други към Беларус. В същото време иракското правителство призова гражданите си, които са блокирани на полско-беларуската граница, да се приберат в родината си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във