Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко: Не мога просто така да напусна поста си

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза пред руски медии, че не може "просто така" да напусне поста си, както настоява опозицията. Това съобщи главният редактор на радио "Говорит Москва" Роман Бабаян, който е бил в групата руски журналисти, взели днес интервю от Лукашенко, предаде ТАСС.

"Няма да си отида просто така. Аз четвърт век изграждах Беларус. Освен това, ако си отида, ще колят моите привърженици!", цитира журналистът в профила си в Телеграм думите на президента.

Според радиожурналиста Лукашенко обяснил появата си с автомат на един видеозапис така: "Появата ми с автомат означаваше само едно - никъде не съм избягал и съм готов да защищавам своята страна докрай".

Пред пратениците на руските медии Лукашенко признава, че може би "се е позаседял" на президентския пост, но заявява , че само той може "да защити беларусите". "Да, възможно е, аз малко се позаседях, може би ме показват не само от телевизора, но и от ютията и чайника. Но наистина сега само аз мога да защитя беларусите", цитира думите на Лукашенко кореспондентът на телевизия "Русия-1" Евгений Рожков.

Александър Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г.

Рожков добавя, че според Лукашенко зад демонстрациите в Беларус стоят Съединените щати чрез свои центрове в Полша и Чехия. Той смята също, че протестите са движени от две нови поколения и формиралата се в страната малка класа на стремящи се към властта "буржоазчета", използвайки презрително-разговорната руска дума "буржуйчик". Пред руските журналисти Лукашенко оправдал с "нагорещяване на емоциите" действията на правоохранителните органи срещу демонстранти, включително журналисти. Но по думите му милиционерите и спецчастите ОМОН са защитили и спасили страната от блицкриг, каза Рожков.

Според Бабаян Лукашенко не е изключил възможността в Беларус да се състоят предсрочни избори след подготвяната промяна в конституцията на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във