Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко и Путин се надсмиват на ЕС

Президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин.

Хиляди хора от седмици са блокирани на беларуско-полската граница. ЕС обвини за това президента на Беларус Александър Лукашенко. Брюксел твърди, че Минск съзнателно прехвърля мигранти от Близкия изток към границата с Полша в отговор на наложените от ЕС санкции за потискането на гражданското общество и на опозицията в Беларус. Лукашенко пък твърди, че ЕС е "безсърдечен" и оставя хората да умират на границата. Според редица анализатори беларуският лидер и руския му колега се надсмиват на ЕС.

Политици в Полша и балтийските държави преди това бяха заявили, че руският президент Владимир Путин подкрепя Лукашенко в разигралата се драма по източната граница на ЕС и НАТО. Междувременно към този хор се присъединиха и политически представители от Западна Европа. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, например, заяви, че „с подкрепата на Путин Лукашенко използва човешки съдби, за да дестабилизира Запада“, пише Дойче Веле. 

Павел Хавличек от „Асоциацията за международни отношения“ със седалище в Прага смята, че Лукашенко и сам е разбрал как може да използва мигрантите за личните си политически цели. А директорът на Програмата за партньорство с Източна Европа и Русия към Финландския институт за международни отношения Аркадий Мошес добавя, че тайните служби на Беларус са в състояние да организират прехвърлянето на бежанци и мигранти от Близкия изток до границите на Латвия, Литва и Полша, дори и без да ползват помощ от страна на руските си колеги.

Според Мошес, с тази криза Путин се опитва да напомни на Запада, че той се нуждае от Русия по всички въпроси, засягащи тъй нареченото постсъветско пространство. Освен това той иска да покаже на руснаците, а и на приятелите на Русия в Западна Европа, че ЕС е слаб и неспособен да реши проблема с миграцията. „Ако не пусне мигрантите вътре, ЕС е жесток и лицемерен, а и нарушава собствените си хуманитарни принципи. А ако ги пусне – се огъва като слабак“, пояснява Мошес.

Във вторник на границата между Полша и Беларус избухнаха сблъсъци. Полските граничари използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу мигрантите, струпани край оградата от беларуската страна, а те замеряха граничарите с камъни и други предмети. Репортери на западни медии твърдят, че сблъсъкът е изглеждал като планирани действия. .

Русия обвини Полша, че поведението на техните граничари е незаконно. Според Москва, поляците се опитвали да прикрият действията си срещу мигрантите.

"На първо място, Полша безчинства. А ръководството в Брюксел откровено прилага двоен стандарт. Сами не разбират как се поставят в неудобно положение. Русия прави всичко възможно, за да се сложи край на кризата. Редица европейски страни се обадиха на президента Путин", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във