Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко и Путин разговарят на четири очи в Сочи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна в Сочи, където ще се състоят разговорите му с руския лидер Владимир Путин, съобщи агенция БелТА.

Това е първото посещение в чужбина на беларуския президент след изборите на 9 август, след които в републиката започнаха масови протести. Двамата лидери ще обсъдят състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в различни сфери, отношенията в рамките на Съюзната държава между Русия и Беларус, международни проблеми, ситуацията в региона, проблеми във връзка със съвместното реагиране на появяващи се предизвикателства.

Русия за разлика от редица западни държави призна изборния резултат за легитимен. 

Кризата, обхванала най-близкия партньор на Москва, отразява бунтовете, които пометоха прокремълските лидери в Украйна и Армения след 2014 г. и се случва на фона на решението на Путин да промени руската конституция, с което да си осигури удължаване на своето управление потенциално до 2036 г., съобщава Блумбърг. 

Руското ръководство беше изненадано от мащабите на вълненията в Беларус, посочват хора, близки до Москва. Въпреки че Русия не вярва на Лукашенко, тя не може да приеме опозицията, която би дошла на власт чрез улични протести, и ще го подкрепи, докато насърчава стъпки към евентуално наследяване. 

Европейският съюз и САЩ осъдиха репресиите и отхвърлиха резултата от изборите, но досега само заплашват със санкции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във