Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко е вдигнал половината беларуска армия в бойна готовност

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е заповядал половината от личния състав на армията да бъде приведен в състояние на бойна готовност в отговор на заплахи от НАТО. Това съобщи днес държавната информационна агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

"НАТО започна учения съвсем близо до нашата граница. Аз какво трябва да направя? Аз също вдигнах няколко дивизии; поставих половината армия в бойна готовност. Това не е евтино", заявил Лукашенко.

Беларуският президент казал още, че се е споразумял с руския си колега Владимир Путин двете страни да обединят своите армии в случай на заплаха от Запада.

Над 260 демонстранти бяха арестувани вчера по време на протестите в центъра на Минск срещу преизбирането на Лукашенко на изборите на 9 август, отбелязва ДПА. По данни на Беларуската асоциация на журналистите същия ден са били задържани и около 50 журналисти, отразяващи протестите срещу президентските избори, резултатите от които според опозицията са били фалшифицирани.

ЕС окачестви изборите, на които беларуският президент бе обявен за победител, като "нито свободни, нито честни", и заклейми репресиите срещу демонстрантите. Съюзът подготвя списък на хората, отговорни за изборните измами и репресиите, за им наложи санкции.

Включването в този черен списък на президента Александър Лукашенко обаче предизвиква разногласия сред 27-те страни членки, предаде Франс прес.

В момента ЕС работи по изготвянето списъка. Очаква се той да включва двадесетина души, на които ще бъде забранено да влизат на територията на съюза, а авоарите им под негова юрисдикция ще бъдат замразени. 

Министрите на външните работи на държавите от ЕС, които са се събрали на среща в Берлин, трябва да дадат принципно съгласие за този списък, преди да бъде официално одобрен, но днес станаха явни различията по въпроса дали беларуският президент да бъде включен в нег.

Лукашенко от своя страна заплаши днес да отговори реципрочно, ако на страната му бъдат наложени санкции.

В изказване, цитирано от държавната осведомителна агенция БелТА, Лукашенко заплаши, че ако на Беларус бъдат наложени санкции, ще прекъсне транзитните пътища през страната и ще бойкотира литовските пристанища.

Междувременно Украйна обяви днес, че е готова да приеме беларуси, бягащи от репресии в страната си, и че замразява контактите си с Минск в условията на политическа криза, свързана с оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Гражданите на Беларус, които ще се опитат да влязат в Украйна, за да избягат от кризата, ще се възползват от преференциален режим, каза пред журналисти украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той уточни, че украинските граничари ще проверяват техните заявления и ще им издават разрешително за влизане.

Някои беларуси, особено такива, работещи в сектора на високите технологии, вече пристигнаха в Украйна през последните седмици, опасявайки се от репресии срещу протестното движение от страна на президента Лукашенко.

Новата мярка беше представена днес няколко часа след затварянето на украинските граници за повечето чужденци за срок от 30 дни, в условията на ново разгаряне на епидемията от коронавирус в някои части на света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във