Банкеръ Daily

Свят

Лъч надежда: Ухан се връща на работа, намалява броят на заразените в Италия

Жителите на китайския град Ухан, където през декември беше установен новият коронавирус, имат право да се върнат на работа, а общественият транспорт тръгва отново след два месеца карантина, предадоха Франс прес.

Тази отмяна на ограниченията става в момент, когато министерството на здравеопазването обяви, че за пети пореден ден в този мегаполис с 11-милионно население, който беше епицентър на пандемията, няма нито един случай на заразяване. На територията на Китай като цяло са регистрирани 39 случая, които са били привнесени от чужбина.

Живеещите в Ухан, които са в добро здраве, вече могат да се движат из града и да ползват автобус или метро срещу представяне на лична карта, обясниха властите.

Здравите хора могат също да се върнат на работното си място, ако имат разрешение, издадено от работодателя им.

Освен това, жителите на Ухан имат право да напускат града към други части на околната провинция Хубей, ако са дали отрицателни проби за Ковид -19 и разполагат с медицинско свидетелство.

Италия регистрира два поредни дни на спад в броя на заразените с коронавирус. Бе отчетен 14% спад на новите случаи, след 15% надолу в неделя. 5560 са новите заразени в Италия, а 651 са смъртните случаи. В неделя заразените бяха 5595, а починалите 793-ма. Така общият брой доказано заразени в Италия стана 59 138, а починалите - 5476.

Преди ден премиерът Джузепе Конте нареди да преустановят дейност всички компании и фабрики, които не са от стратегическо значение. Това е поредната мярка в опит за овладяване на разпространението на коронавируса, който изключително тежко засегна страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във