Банкеръ Daily

Свят

Love Me Do е първият сингъл на "Бийтълс"

На днешния ден през 1962 г. Бийтълс (The Beatles) издават първия си сингъл Love Me Do.

След първите записи на Бийтълс в студиото "Аби Роуд" Джордж Мартин се оплаква на мениджъра Брайън Ъпстейн от свиренето на барабаниста Пийт Бест и предлага групата да използва студиен музикант на ударните инструменти. Бест е освободен от групата и мястото му заема Ринго Стар. Дотогава той участва в групата "Рори Сторм и Хърикейнс", като е свирил и с Бийтълс, замествайки Бест, когато той е болен. Мартин все пак наема барабаниста Анди Уайт за една сесия и той свири в песните Love Me Do и P.S. I Love You.

През октомври 1962 година излиза сингълът Love Me Do, който се качва до 17-то място в класациите във Великобритания. През ноември групата записва втория си сингъл - Please Please Me, последван от телевизионния им дебют, изпълнение на живо в програмата за регионални новини People and Places. С нарастването на популярността им във Великобритания, Бийтълс са обсипани с хвалебствия, предвещаващи предстоящата Бийтълмания. Последните им изяви в Хамбург са през ноември и декември 1962 година. За малко повече от година и половина там те имат изпълнения през 270 вечери.

Веднага след умерения успех на Love Me Do сингълът Please Please Me е по-успешен и достига второ място в британската класация след издаването си през януари 1963-а. Джордж Мартин първоначално възнамерява да запише дебютния албум на групата на живо в Кавърн Клъб, но не одобрява акустиката му и решава това да стане в студиото "Аби Роуд". Включени са десет песни, характерни за репертоара на Бийтълс по това време, както и четирите, издавани преди това като сингли.

Издаден през март 1963 година, албумът Please Please Me достига първо място в британската класация. С това поставя началото на поредица, включваща единадесет от дванадесетте студийни албума на Бийтълс, които стават първи във Великобритания.

Британската рок група от Ливърпул е създадена в края на 50-те години. Музикантите от Бийтълс са признати за най-иновативните и популярни изпълнители в историята на поп музиката. Те са едни от символите на 60-те, в които доминира тяхната авангардна музика, начин на поведение и стил на обличане, поставяйки началото на нови модни тенденции. Нейните членове Джон Ленън (1940-1980 г.), Джордж Харисън (1943-2001 г.), Пол Маккартни (1942 г.) и Ринго Стар (1940 г.) имат продадени над 1.3 милиарда плочи.

През 2004-а, списанието Ролинг Стоун (Rolling Stone Magazine) поставя Бийтълс на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във