Банкеръ Weekly

Свят

Лош старт на срещата на ЕС в Залцбург

Австрийският канцлер Себастиан Курц посрещна Тереза Мей.

Срещата на върха на Европейския съюз в Залцбург започна без обнадеждаващи признаци. И по двата основни въпроса - излизането на Великобритания от съюза и проблема с мигрантите - не бе постигнат успех в първия ден на събитието.

Няма напредък към споразумение за Брексит и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря.

На срещата със слово към колегите си се обърна британският премиер Тереза Мей.

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", отбеляза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък". Според Пелегрини Мей потвърдила в словото си, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС. В изказването си Мей се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брексит, изложен преди два месеца в Чекърс край Лондон.

В коментар по темата премиерът на Малта Джоузеф Мускат отбеляза, че сред европейските лидери има "почти единодушна" подкрепа за провеждането на втори референдум за Брексит във Великобритания. "По-голямата част от нас ще се радваме на възможността британският народ да обмисли нещата, да прецени договореното и възможностите, а след това да вземе окончателно решение", каза Мускат пред Би Би Си въпреки изявлението на Мей, че втори вот няма да има.

Ръководителите на Европейския съюз не успяха да постигнат значим напредък и в изглаждането на различията си по въпросите на миграцията. Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да си сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред ДПА, че страните членки не са постигнали достатъчно компромиси през първия ден от неформалната среща на върха. Италия, Австрия и няколко централноевропейски държави са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на общността. Те същевременно са отхвърлили всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза.

Други правителства искат решаване на този висящ проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във