Банкеръ Daily

Свят

Лорънс Клайн печели Нобел за анализа на икономическите колебания и политики

На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт Клайн (Lawrence Robert Klein). Американският икономист е удостоен с Нобелова награда за икономика през 1980 г. за създаването на иконометрични модели и за приложението им в анализа на икономическите колебания и политики.

Лорънс Клайн е роден на 14 септември през 1920 г. в Омаха, щата Небраска, САЩ. Той получава образованието си в Калифорнийският университет Бъркли (University of California, Berkeley) и Пенсилванския университет. Завършва и Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT), където взема докторска степен. Дейността му е в сферата на макроикономиката и иконометрията.

При оформянето на своите възгледи Лорънс Клайн е повлиян от Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) и Ян Тинберген (на нидерландски: Jan Tinbergen). Самюелсън е първият американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика (1970 г.). Често е наричан "Баща на модерната икономика", а Ню Йорк Таймс използват определението "първият университетски икономист на ХХ век".

Ян Тинберген (на нидерландски: Jan Tinbergen) е холандски икономист. През 1969 г. заедно с Рагнар Антон Китил Фриш той получава първата Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за развитието и прилагането на динамични модели в анализа на икономическите процеси.

След завършването на образованието си Лорънс Клайн става преподавател по икономика в Пенсилванския университет. По-късно се мести в Англия и за известен период от време преподава в Оксфордският университет (University of Oxford), или само Оксфорд, най-старият университет във Великобритания).

През 1980 г. Лорънс Клайн получава Нобелова награда за икономика, като по този начин се превръща в деветия американец, удостоен с това отличие.

Лорънс Клайн е починал на 20 октомври 2013 г. в Гладуайн, щат Пенсилвания, САЩ.

Иконометрията (econometrics) съчетава в едно икономиката, математиката и статистиката, това е приложението на математически и статистически методи за анализа на икономическите данни, иконометрията има приложение върху решаването на разнообразни проблеми на икономическото развитие и планиране. Иконометрията датира като дисциплина от 30-те на ХХ век, като първата известна употреба на "иконометрия" (в сродна на термина форма на думата) е от 1910, като се смята, че Рагнар Фриш е изковал термина в смисъла, в който се употребява днес. Рагнар Антон Китил Фриш (на норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е норвежки икономист, работил в областта на иконометрията. През 1969 г. той получава, заедно с Ян Тинберген, първата Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във