Банкеръ Daily

Свят

Лори Лайтфут е първата чернокожа жена, избрана за кмет на Чикаго

Снимка: ЕПА

Чикаго влезе в историята като за първи път избра афроамериканка за свой кмет, съобщава Би Би Си.

Лори Лайтфут е бивш федерален прокурор, като преди това не е заемала политически пост. Тя се бори срещу конкуренцията с 13 други кандидати. Лайтфут доминираше на балотажа с повече от 74% от гласовете.

Г-жа Лайтфут също така е първият кмет на града с хомосексуална ориентация. След официалното обявяване на резултатите, тя празнува на сцената със съпругата и дъщеря си.

"Там тази вечер гледат много малки момичета и момчета. Наблюдават ни. И те виждат началото на нещо, което е малко по-различно.", каза тя пред тълпата, събрала се да отпразнува победата ѝ в сряда вечерта.

56-годишниата американка  е смятана за аутсайдер с борбата за гласове. Тя провежда кампания с платформа, която цели да сложи край на политическата корупция и да помогне на семействата с по-ниски доходи. Престъпленията и работата на  полицията също бяха начело в дневния ред на платформата ѝ в град, измъчван от високи нива на насилие и убийства.

Преди Лори Лайтфут водила комисия за отговорността на полицията. Цивилният орган бил създаден след смъртта на 17-годишно момче на име Лакън Макдоналд бе убито от полицейски служител през 2014 г. и последващ опит да се прикрие случая. 

Нейната окончателна победа бе обявена в сряда при второто гласуване срещу Тони Преквинкъл - друга афроамериканска жена. Лайтфут се присъединява към нарастващия брой на чернокожи жени, които са избрани за кметове в САЩ. Седем други американски градове, включително Атланта, Ню Орлиънс и Сан Франциско, в момента се ръководят от жени афроамериканки.

Новият кмет на Чикаго ще поеме длъжността от  Рах Емануел, който преди това беше началник на кабинета на бившия президент Барак Обама.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във