Банкеръ Daily

Свят

Лондонски съд отказа да пусне под гаранция Джулиан Асандж

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж получи отказ днес да бъде пуснат под гаранция, предаде Ройтерс.

Адвокатите му бяха поискали това от съда на основание епидемията от коронавируса. Асандж в момента води съдебна битка срещу искане на САЩ за екстрадирането му от Великобритания.

Съдия Ванеса Барейтсър от съда в Уестминстър постанови, че Асандж трябва да остане в затвора Белмарш в британската столица.

Четиридесет и осем годишният Асандж е издирван от САЩ по обвинение от 18 точки за заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа и казва, че ако бъде признат за виновен, може да прекара десетилетия в затвора.

На 24 февруари започна да се гледа делото за екстрадиране в САЩ на Асандж. Изслушванията се провеждат в съд в югоизточната част на британската столица, свързан с подземен тунел със затвора "Белмарш", в който от април е държан 48-годишният Асандж.

Правозащитници изтъкнаха, че делото е важно за бъдещето на свободата на словото и свободата на пресата. То протича на два етапа - първият премина през февруари, след което бе обявено тримесечно прекъсване. Делото ще бъде подновено на 18 май и ще трае още три седмици.

Защитата смята да представи основната част от своите аргументи през май.

Лондонският съд няма да се произнася по обвиненията. Той трябва да реши дали искането на Вашингтон за екстрадиция отговаря на действащия от 2007 г. британски закон за екстрадициите, т.е. дали има основания създателят на "Уикилийкс" да бъде предаден на Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във