Банкеръ Daily

Свят

Лондон заплаши Китай със "сериозни последици", ако не зачита свободите в Хонконг

Джереми Хънт

Британският външен министър Джереми Хънт заплаши днес Китай със "сериозни последици", ако не спазва споразумението от 1984 г., гарантиращо свободите в Хонконг, предаде Франс прес.

"Хонконг е част от Китай и ние трябва да го приемем, но свободите в Хонконг са вписани в обща декларация. Очакваме едно правно обвързващо споразумение да се спазва и ако не е така, ще има сериозни последици", заяви Хънт на проява в Белфаст от кампанията за определяне на бъдещия лидер на Консервативната партия.

Съгласно споразумението от 1984 г. между Лондон и Пекин, ръководило връщането му на Китай, Хонконг се ползва и ще се ползва до 2047 г. с полуавтономия и свободи, каквито в континентален Китай няма.

Ръководителят на британската дипломация заяви "непоколебимата подкрепа" на страната си за Хонконг и неговите свободи още вчера, когато беше отбелязана 22-рата годишнина от връщането на тази територия на Китай. Годишнината беше белязана от щурм на парламента от демонстранти, враждебни към прокитайското хонконгско правителство.

"Никой от нас не одобрява насилието, което видяхме снощи по телевизията, но разбираме защо хората са разгневени и се боят, че основните им свободи ще им бъдат отнети", заяви днес Хънт.

Британското правителство отхвърля твърденията на китайските власти, че общата декларация е исторически документ, с което иска да покаже, че тя вече не е в сила и произтичащите от споразумението права и задължения вече не важат, каза държавният министър към външното министерство Алън Дънкън.

Категорично смятаме, че общата китайско-британска декларация от 1984 г. задължава китайското правителство да поддържа високата степен на автономност на Хонконг, както и правата и свободите му, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във