Банкеръ Daily

Свят

Лондон въвежда "най-суровите санкции, които Русия е виждала"

Великобритания ще наложи най-големият и най-суров пакет от санкции, който е виждала Русия, в отговор на решението на руския президент Владимир Путин да разпореди военни действия в Украйна. Това заяви британският държавен министър Джеймс Клевърли. Той добави, че някои от мерките ще бъдат въведени днес, предаде Ройтерс.

"Това ще бъде най-големият и най-суров пакет от икономически санкции, който Русия някога е виждала", каза Клевърли по телевизия Би Би Си.

"Безпрецедентен, наказателен комплект от санкции, които ще започнем да въвеждаме днес, но също така ще обявяваме още санкционни мерки в следващите дни", заяви той.

Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен. Това ще бъдат най-силните санкции, налагани някога от ЕС, добави Борел.

Фон дер Лайен осъди "варварската атака" срещу Украйна, предприета от Русия с "цинични оправдания". Това е нападение срещу свободна и независима страна, невинни хора умират или се страхуват за живота си, добави тя. Европа стои зад Украйна, ще държим руския президент Владимир Путин отговорен, каза председателят на ЕК.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като "най-тъмните часове" от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои "невиждана изолация".

ЕК, посланиците от НАТО и ръководството на Европейския парламент ще заседават днес извънредно. Довечера в Брюксел е насрочено извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на което ще бъдат обсъдени предложенията на комисията за разширяване на санкциите срещу Москва. /

Facebook logo
Бъдете с нас и във