Банкеръ Daily

Свят

Лондон въведе такса убиец за по-стари коли

Жителите и гостите на Лондон, които карат по-стари и замърсяващи коли, от днес плащат допълнителна такса от 12.50 лири за влизане в централната част на града. Мярката ще е в сила за всички бензинови автомобили, произведени преди 2006 година. В момента таксата за навлизане в централната зона е 11.50 паунда, така че притежателите на по-стари коли сумарно ще плащат 24 лири стерлинги.

Още по-тежки ще са правилата за дизелови автомобили, както и за камиони и частни автобуси с бензинови и дизелови двигатели. Всяк дизелова кола, произведена преди 2015 година, ще трябва да плаща таксата, а автобусите и камионите, произведени преди 2015-а, ще плаща такса от 100 лири стерлинги. Налогът на практика ще направи финансово неизгодно всекидневното шофиране на по-замърсяващи автомобили. На практика той ще е толкова висок, че ще има ефекта на забрана, която ще засегне до 40 000 коли, 19 000 буса, 2000 камиона и 700 частни автобуса.

Кметът на британската столица Садик Хан заяви, че е важно да бъде постигнат напредък в борбата срещу сериозното замърсяване на въздуха в града. От Британската фондация за борба със сърдечните заболявания приветстваха новата мярка, като изтъкнаха, че тя ще помогне да се намалят смъртните случаи в резултат на замърсяване на въздуха, които възлизат на 36 000 годишно.

Изчислено е, че около 50 процента от замърсяването на въздуха в градовете идва от транспорта. През последните години се наблюдава рязко увеличение на случаите на астма и други белодробни заболявания сред деца в Лондон, чиито училища са в райони на тежък трафик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във