Банкеръ Daily

Свят

Лондон ускорява подготовката за Brexit без сделка

Великобритания се готви усилено за излизане от Европейския съюз без сделка и ще е готова да излезе от общността със или без споразумение на 31 октомври. Това обяви британският външен министър Доминик Рааб.

"Недемократичният предпазен механизъм за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия трябва да отпадне от споразумението за напускане. Искаме добра сделка с партньорите и приятелите от ЕС, но това трябва да включва отмяната на недемократичния предпазен механизъм. Това, което министър-председателят разпореди, а кабинетът прие, е засилване на тези приготовления", каза министър Рааб пред Би Би Си. 

Новият британски премиер Борис Джонсън предупреди Европейския съюз в събота, че за да се постигне сделка за Brexit  е нужно да се премахне предпазната клауза за ирландската граница от споразумението, което беше договорено от неговата предшественичка Тереза Мей. Обявените от Джонсън твърди намерения за напускане на Евросъюза бяха приветствани от Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че той и Джонсън имат планове за бъдещо сътрудничество.

Днес Джонсън ще направи първо посещение в Шотландия като премиер на Великобритания, след като лидерката на Консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън заяви, че няма да подкрепи напускане на общността без споразумение. Новият премиер ще посети военна база в Шотландия като част от обиколката му из Обединеното кралство, в която той ще обяви допълнително финансиране за местните общности. Той ще посети също Уелс, за да се срещне с фермери, както и Северна Ирландия, за да обсъди преговорите за възстановяване на правомощията на местното правителство.

"Ние сме световен бранд и заедно сме по-сигурни, по-силни и по-процъфтяващи. Затова, докато се готвим за нашето бляскаво бъдеще след Brexit , е жизненоважно да подновим връзките, скрепяващи нашето Обединено кралство", каза Борис Джонсън. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във