Банкеръ Daily

Свят

Лондон свиква спешна среща на Г-7 заради Омикрон

След 13-те положителни проби в Нидерландия, нови заразени бяха отчетени във Великобритания, Дания и Канада.

Великобритания свиква спешно заседание на здравните министри на Г-7 във вторник, на което да бъде обсъдено развитието на ситуацията около новия вариант на коронавируса - Омикрон, съобщава Ройтерс.

Все повече държави регистрират първи случаи на новия вариант на коронавируса. След 13-те положителни проби в Нидерландия, нови заразени бяха отчетени във Великобритания, Дания и Канада.

Европейската комисия обяви, че докато не бъде направен пълен анализ на мутацията, държавите трябва да печелят време. Отново беше подчертано, че е важно да се ваксинираме. Препоръчва се социална дистанция, дори тя да не е задължителна в различните страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за предпазни мерки и бързи действия.

"Приемаме варианта Омикрон много сериозно и знаем, че се надпреварваме с времето", каза Фон дер Лайен при посещение в Латвия. Тя допълни, че все още не всичко е известно, като учени и производители ще имат нужда от две до три седмици, за да получат пълна представа за силата на варианта.

Тя подчерта, че  ЕС е "на сигурно", когато става дума за ваксините. Договорът с "Пфайзер/Бионтех" за закупуване на 1,8 милиарда ваксини включва клауза, позволяваща производителите да адаптират ваксината към нови мутации в рамките на 100 дни, каза Фон Дер Лайен.

Омикрон - силно мутиралият вариант на COVID-19, открит в Южна Африка, е засечен в няколко държави в Европа и по света и въпреки налагането на строги мерки за контактите с тази част на света, едва ли някой се надява така да бъде спрян коронаврусът.

Д-р Антън Фаучи, водещият специалист на САЩ по инфекциозни болести, е уведомил в неделя президента Джо Байдън, че категорични отговори ще има след около две седмици. Според него неизбежно вариантът ще достигне и САЩ, защото "имя ясни индикации за способността му да се предава бързо, но съществуващите ваксини вероятно предоставят "известна степен на защита срещу тежко разболване".

До полунощ в неделя Омикрон бе потвърден в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Дания, Германия, Хонконг, Израел, Итали, Нидерландия, Франция, Република Южна Африка и Канада.

Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на новия коронавирус може да е знак, че той е възникнал при пациент с вируса на СПИН или друг вид имунна недостатъчност, заяви водещ германски имунолог пред ДПА.

Генералният секретар на Германското дружество по имунология Карстен Уоцл каза, че това е много вероятно и даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи.

"Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система", каза Уоцл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във