Банкеръ Daily

Свят

Лондон свиква щаба "Кобра" заради отравянето на руския агент

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия

Във Великобритания министърът на вътрешните работи Амбър Ръд ще ръководи заседание на специалния отдел за справяне с кризисни ситуации "Кобра", на което ще бъде обсъден хода на разследването с отравянето с непознато вещество на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които са в критично състояние в болница, съобщи БНР. 

Снощи премиерът Тереза Мей беше председател на среща на Съвета за национална сигурност за обсъждане на инцидента в Солзбъри. 

Премиерът и министрите бяха запознати с подробности от разследването. Самото разследване бе поето от Отдела за борба с тероризма, макар че официално се смята, че то не е свързано с терористична дейност. 

Напрежението между Лондон и Москва е високо, след като външният министър Борис Джонсън се закани в парламента, че ако бъде доказана връзка на руската държава, правителството ще реагира твърдо. 

Кремъл отрича да има намеса в случая и нарича съобщенията в медиите "демонизиране на Русия преди изборите и раздухване на русофобията". 

Роднини на Сергей Скрипал заявиха за руската секция на Би Би Си, че той винаги е смятал, че руските спецслужби рано или късно ще го потърсят. 

Разследването продължава. Още няма информация за използваното вещество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във