Банкеръ Daily

Свят

Лондон: Светът ще стане неуютен за Русия, ако е използвала химическо оръжие

Джереми Хънт

Британският министър на външните работи Джереми Хънт каза, че светът няма да е уютно място за Русия, ако е използвала химическо оръжие, предаде Ройтерс.

Кремъл може да съжалява, че е заповядал химическо нападение срещу бивш руски шпионин в Англия, заяви Хънт в интервю за телевизия Скай нюз.

Русия отрича участие в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в английския град Солсбъри. Великобритания обаче обвинява Русия за инцидента и министър-председателката Тереза Мей, заедно с държави съюзници, нареди най-голямото ескпулсиране на руски дипломати от кулминацията на Студената война.

Британският външен министър каза, че е имал "честна обмяна на мнения" с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на Ню Йорк. "Не е приемливо Русия да заповядва на двама агенти от ГРУ (военното разузнаване) да използват химическо оръжие на британска земя", подчерта в същото време той, като припомни твърдата реакция на Мей.

"В дълбините на Кремъл, ако размишляват дали извършеното е било умно, сигурно се чудят дали е така. Платиха много висока дипломатическа цена", каза Хънт.

"Трябва да разберат, че в света няма да има уютно място за Русия, ако това е начинът, по който се държи", подчерта той.

В интервюто британският външен министър каза още, че е имал откровен разговор с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф във връзка със задържаната в Иран Назанин Загари-Ратклиф, която има иранско и британско гражданство, и че този въпрос няма да бъде оставен настрана.

Ще има последствия, ако иранците продължават да смятат, че това е средство за дипломация, предупреди Хънт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във