Банкеръ Weekly

Свят

Лондон съветва бизнеса за Брексит без сделка

Доминик Рааб (вляво) и Мишел Барние

Британският министър за Брексит Доминик Рааб съобщи, че все още има изгледи за взаимноизгодно  споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Той обаче допълни, че е правилно да се възприеме добре обмислен подход, отчитащ рисковете, които ще възникнат, ако двете страни не се споразумеят, предаде Ройтерс.

"На всяка среща постигаме добър напредък по въпросите за раздялата, които остават висящи", каза Рааб пред радио Би Би Си.

Независимо от оптимизма на главния преговарящ Великобритания подготвя публикуването на 25 технически документа, които съдържат съвети към хората и компаниите как да се справят с всеки проблем, който може да възникне, ако тя  евентуално напусне  Евросъюза без сделка за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Те ще покриват сфери като авиационната безопасност, ядрената енергетика, фармацевтиката, правата на британските граждани в ЕС, правата за риболов, транспорта и други.

По-малко от осем месеца остават до 29 март 2019-а - датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС. Преговорите за Брексит бяха подновени във вторник, но дипломати в Брюксел очакват, че неофициалният краен срок  за постигане на споразумение - до октомври, няма да бъде спазен. По всяка вероятност до финал няма да се стигне  преди ноември, което означава, че ще бъде необходимо свикването на извънредна среща на върха същия месец.

След възобновяването на преговорите след лятната ваканция дори и представителят на блока Мишел Барние изрази опасение, че е все по-вероятно те да не завършат навреме за срещата на върха през октомври.

"Преговорите влизат в своята финална фаза и ние се договорихме, че ЕС и Обединеното кралство ще преговарят отсега нататък непрекъснато", обяви Барние на обща пресконференция в Брюксел след поредна среща с британския главен преговарящ Доминик Рааб.

И двамата дипломати се съгласиха, че има  напредък по отношение на бъдещото сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната, но ключовите въпроси - за ирландската граница и за търговските отношения, остават нерешени.

В същото време, според някои дипломати от Брюксел, не е изключено преговорите да продължат чак до декември, което ще остави много малко време за ратифициране на постигнатото споразумение преди датата за излизане от общността през март 2019-а.

Заседанието на европейските лидери, насрочено за 18-19 октомври, от дълго време се възприемаше като решаващ момент за сделката за Брексит, оставяйки достатъчно време на държавите членки и Европейския парламент за ратифицирането й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във