Банкеръ Daily

Свят

Лондон ще отмени част от Протокола за Северна Ирландия

Лиз Тръс

Британската външна министърка Лиз Тръс ще отмени части от протокола за Северна Ирландия и се отказала от разговорите с ЕС за постигане на сделка след Брексит, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от британското издание "Таймс".

Според "Таймс" служители от министерството на Тръс са изготвили законопроект, по силата на който едностранно ще бъде премахнато изискването за проверки на стоки, изпращани от Великобритания в Северна Ирландия. Той също така ще позволи на бизнесите в провинцията да престанат да следват правилата и разпоредбите на ЕС и ще отнеме правомощията на Съда на ЕС да се произнася по въпроси, свързани със Северна Ирландия. Говорител на британското външно министерство заяви, че все още не е взето решение, но "ситуацията е много сериозна".

Информацията на "Таймс" идва на фона на изказване на пратеника на ЕС във Великобритания от вчера, който заяви, че блокът е готов да възобнови преустановените заради наскоро проведени избори разговори за протокола за Северна Ирландия, но ЕС не е готов на кардинална промяна в споразумението, което стои в основата на правилата за търговия след Брексит. По информация от британския вестник Тръс е заключила, че разговорите с ЕС са изпаднали в задънена улица и се очаква, че следващата седмица тя ще предприеме ходове за отмяна на части от протокола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във