Банкеръ Daily

Свят

Лондон се отмята от сделката за Брексит, Шолц го критикува

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува планираната от британското правителство едностранна промяна на Протокола за Северна Ирландия от споразумението за Брексит, предаде ДПА.

"Това решение, взето от британското правителство, заслужава съжаление" каза вчера Шолц след среща със словашкия премиер Едуард Хегер в Берлин. "Това е отклонение от всички споразумения, които постигнахме между Европейския съюз и Великобритания. И за него няма никаква причина", каза канцлерът.

"ЕС ще реагира единодушно и за това той разполага с всички налични инструменти", добави Шолц.

Британските власти искат да премахнат всички проверки на стоки, договорени в Протокола за Северна Ирландия за защита на единния европейски пазар и да ги заменят с доброволно споразумение.

Белият дом призова Великобритания и ЕС да се върнат към преговорите, за да разрешат различията във връзка с прилагането на Протокола за Северна Ирландия, но каза, че не очаква това да попречи на американско-британските търговски преговори следващата седмица, предаде Ройтерс.

"Приоритет за САЩ остава защитата на постиженията на Споразумението от Разпети петък и запазването на мира, стабилността и благоденствието на хората в Северна Ирландия", каза пред журналисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Попитана дали плановете на Великобритания да отмени някои търговски правила, въведени след Брексит за Северна Ирландия, може да станат пречка за търговските дискусии между САЩ и Обединеното кралство, насрочени за 22 юни в Бостън, или за бъдеща американско-британска търговска сделка, говорителката каза: "Не, не смятам, че това ще е пречка".

Ирландският премиер Михол Мартин каза, че е "достойно за съжаление за страната като Великобритания да се отмята от задълженията си по международен договор".

Европейският съюз няма да предоговаря с Великобритания Протокола за Северна Ирландия, заяви снощи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович по повод решението на Лондон да не спазва някои от търговските правила за региона, предаде Ройтерс.

"Предоговарянето на протокола е нереалистично . . . Всяко предоговаряне просто ще доведе до още по-голяма правна несигурност у хората и бизнеса в Северна Ирландия. По тези причини Европейският съюз няма да предоговаря протокола", каза той. По думите му целта на ЕС винаги е била да осигури прилагането на Протокола. Реакцията на съюза на едностранните действия на Обединеното кралство "ще отразява тази цел и ще бъде пропорционална", каза Шефчович след срещата си в Брюксел с британския външен министър Лиз Тръс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във