Банкеръ Daily

"Файненшъл таймс":

Лондон се отказва от пълните гранични проверки с ЕС на 1 януари

Майкъл Гоув

Британското правителство се е отказало от плановете да въведе пълни гранични проверки с ЕС на 1 януари в резултат на пандемията от коронавируса, пише вестник „Файненшъл таймс“. Според изданието членът на кабинета Майкъл Гоув е приел, че бизнесът не може да се справи с проблемите, произтичащи от пандемията, и в същото време да се опитва да реши въпросите по границата в периода след Брексит, предаде БНР.

Предвижда се при това положение вместо пълни проверки правителството да въведе временен по-лек режим на проверки по британските пристанища като Дувър за постъпващите стоки от ЕС, както в случай на Брексит със сделка, така и при сценарий без сделка. Министрите обаче приемат, че стоките от Обединеното кралство към ЕС вероятно ще бъдат обект на пълна проверка при влизането им във Франция.

„Файненшъл таймс“ цитира източник от кабинета да казва: „Отчитаме ефекта на коронавируса върху британския бизнес и при положение че Лондон поема контрол върху законите и границите си в края на годината, министрите ще подходят прагматично и гъвкаво“.

Стъпката, която се очаква да бъде официално обявена преди ускоряването на подготовката за Брексит без сделка през юли, представлява рязък обрат от февруари, когато Гоув оповести, че стоките, издаващи от Европа, ще бъдат подложени на пълни проверки.

„Искаме да помогнем на бизнеса да се приспособи към промените и възможностите извън Общия пазар и Митническия съюз“, допълва източникът.

Възможно е още днес по-късно от „Даунинг стрийт“ да излязат с декларация по въпроса.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е свил с 20,4 процента през април, отчетено на месечна основа заради ограниченията, наложени в борбата с коронавируса, предаде междувременно Франс прес, цитирайки данни на британската статистическа служба.

Това е най-големият срив, откакто започва да се води месечната статистика през 1997 година.

През март месечният спад на БВП беше 5,8 процента.

Април бе първият пълен месец в карантинен режим за Великобритания, която наложи ограниченията на 23 март.

Априлският срив е три пъти по-голям от отчетения при икономическата криза от 2008-2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във