Банкеръ Daily

Свят

Лондон: Референдумът за Брексит е валиден въпреки нарушенията

Британският референдум за членството в ЕС бе легитимно управление по демокрация, каза днес говорител на премиера Тереза Мей, след като официално регистрираната група на привържениците на Брексит бе наказана за нарушение на финансовите правила на кампанията, предшествала референдума, предаде Ройтерс.

Групировката "Гласувай за напускане" бе глобена с 61 000 паунда днес за нарушение на правилата в референдума от 2016 г. и Избирателната комисия я предаде за разследване от полицията. Британската избирателна комисия съобщи, че  кампанията за напускане на ЕС е работила с друга група, BeLeave, която е похарчила 675 000 британски лири с компанията Aggregate IQ, използвала данни от социалните мрежи, за да привлече избиратели. 

"Ние ясно заявяваме, че това бе легитимно демократично упражнение, в което обществото изрази своето мнение, и че това е, за което ние работим", каза говорителят пред репортери в Лондон.

Той отговори също така с кратко "не" на зададен му въпрос дали срещата между президентите Тръмп и Путин в Хелзинки вчера не подкопава силата на трансатлантическия алианс.

Европейската комисия отказа днес да вземе отношение по откритите от британската избирателна комисия нередности, свързани с допитването за напускането на ЕС от Великобритания.

Нямаме коментар, заяви говорител на комисията. Не бяхме свързани с кампанията. Положението е достатъчно сложно, за да прибавям нашите оценки, добави той.

Говорителят отбеляза, че тази седмица са насрочени нови преговори между ЕС и Лондон. Продължаваме да участваме в преговорите добросъвестно, с желанието да бъде постигнато решение. Извършваме оценка на т. нар. бялата книга (с британското виждане за "развода" - бел. кор.), представена от британското правителство, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във