Банкеръ Daily

Свят

Лондон призова за сдържаност в сблъсъка между Кипър и Турция

Великобритания е загрижена от намерението на Турция да започне офшорни сондажи в зона, за която Кипър претендира, че принадлежи към изключителната му икономическа зона, заяви британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

"Тази ситуация трябва да бъде деескалирана и всички страни да покажат сдържаност", каза вчера Хънт и допълни, че "от добива на въглеводороди трябва да се възползват всички кипърци и той да улесни намирането на решение на кипърския въпрос".

Турция и международно признатото кипърско правителство имат припокриващи се претенции за юрисдикция върху офшорните петролни и газови проучвания в Източното Средиземноморие.

Днешният гръцки печат посвещава много от водещите си материали на увеличеното напрежение между Кипър и Гърция, от една страна, и Турция, от друга, и на реакцията на Европейския съюз на вчерашната среща на върха в Румъния, предава БТА.

Под заглавие "Всички ние сме кипърци" "Етнос" съобщава за подкрепата, която е получила Република Кипър на неофициалната среща на лидерите на Европейския съюз вчера в румънския град Сибиу. Вестникът пише, че ЕС е изпратил силно послание към турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е издигнал щит за суверенните права на страната, след като през последните дни Турция обяви началото на сондажи за проучване за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, която Анкара оспорва. Лидерите на ЕС са предупредили Турция, че ще предприемат мерки, ако не спре с провокациите си в Източното Средиземноморие, пише изданието.

"Та неа" съобщава, че в Пентагона са разработени три сценария за действие в случай на ескалация на напрежението в Егейско море. Вестникът цитира и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който вчера на срещата в Сибиу заяви за напрежението между Кипър и Турция, че "по този въпрос аз съм кипърец".

Facebook logo
Бъдете с нас и във