Банкеръ Weekly

Свят

Лондон призна за задълженията си към ЕС

Дейвид Дейвис и Мишел Барние

Главните преговарящи по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз отчетоха относителен напредък по откритите въпроси. На съвместна пресконференция представителят на съюза Мишел Барние и на Великобритания Дейвид Дейвис уточниха, че приключилият втори кръг на преговорите е целял да изясни позициите на двете страни.

По думите на Барние засега няма сближаване на вижданията по въпроса за правата на гражданите, има нужда от повече яснота по въпроса с границата между Ирландия и Северна Ирландия и се очаква уточняване на основата за изчисление на задълженията на Лондон към бюджета на общността. Великобритания призна тяхното съществуване до напускането на ЕС и уреждането им, което е достатъчно да започне работата по изясняването.

По думите на Барние въпросът с правата на гражданите е споделен приоритет. Не виждаме друга възможност, посочи той, освен решенията на Европейския съд да бъдат признати (от Лондон и след напускането). Още повече че този съд е правен, а не политически орган.

Според Мишел Барние не е настъпило времето за отстъпки, защото преговорите са в самото си начало, а за яснота. Отговорното отношение е ключ за успеха им, обобщи той.

Междувременно френският министър на икономиката Брюно льо Мер заяви, че Великобритания трябва да изплати дължимото на Евросъюза, и че това е предварително условие за разговорите за излизането й от съюза, което не подлежи на преговори.

"Ще кажа онова, което Маргарет Тачър обичаше да казва: Искаме си парите обратно", каза Льо Мер, отговаряйки на питания на депутати от икономическата комисия на френския парламент.

Льо Мер не изключва, че дължимата от Лондон сума може да достигне до 100 млрд. евро. Изявлението му дойде на фона на публикации в британските медии, според които Франция се опитва да използва Брексит за отслабване на лондонското Сити.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във