Банкеръ Daily

Свят

Лондон приема идеята на Путин за среща на лидерите на постоянните членки на Съвета за сигурност

Великобритания обяви, че приема идеята на руския президент Владимир Путин за среща на високо равнище на ръководителите на държавите постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН, на която да се обсъдят мерки за укрепване на международния мир и сигурност. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който отбеляза, че най-подходящото място за срещата би била 75-ата сесия на Общото събрания на ООН, която ще се състои от 15 до 30 септември, предаде Ройтерс.

Британското посолство в Москва потвърди подкрепата на Лондон за инициативата на Путин. В съобщение в социална мрежа посолството каза, че обсъжда с руското правителството подробности от предложението.

Великобритания е последната страна от постоянните членки на Съвета за сигурност, изразила съгласие с предложението на Русия, направено през януари. Китай и Франция публично одобриха идеята, а през февруари високопоставен представител на Белия дом каза, че президентът Доналд Тръмп също желае да участва и да обсъжда контрола върху въоръженията.

Говорителят на Кремъл посочи, че до септември има много време и че изказванията за отлагане на форума заради коронавируса са преждевременни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във