Банкеръ Daily

Свят

Лондон препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия проток

Задържаният британски танкер

Обединеното кралство днес препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия проток след задържането на петролен танкер под британски флаг от иранските власти, съобщава Франс прес.

"Ние продължаваме да сме дълбоко обезпокоени от неприемливите действия на Иран, които представляват явно предизвикателство срещу свободата на международното корабоплаване. Посъветвахме британските кораби временно да останат извън зоната", посочи в комюнике говорител на британското правителство.

Междувременно британският оператор на задържания от Иран в Персийския залив петролен танкер "Стена Импера" заяви, че корабът изпълнява всички навигационни регулации и международни норми, предаде Ройтерс.

Иранската държавна информационна агенция ИРНА цитира военен източник, според който плавателният съд е изключил устройството за проследяване на местонахождението му, пренебрегнал е предупрежденията на иранския Корпус на гвардейците на революцията и се е движел в погрешна посока.

Шведският собственик на танкера, който плава под британски флаг и беше "конфискуван" от Гвардейците на революцията, потвърди вчера, че е изгубил връзка с кораба, след "атака" в Ормузкия проток, посочва Франс прес.

"Нашият кораб "Стена Имперо" беше атакуван от неидентифицирани малки кораби и хеликоптер, докато преминаваше транзитно през Ормузкия проток в международни води", заяви в комюнике компания "Стена Бълк". "В момента не можем да установим връзка с кораба, който пътува на север в посока Иран", допълни тя.

На борда има 23-ма моряци с индийска, руска, латвийска и филипинска националност", каза президентът и главен изпълнителен директор на "Стена Бълк" Ерик Ханел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във