Банкеръ Daily

Свят

Лондон представи политическите си приоритети след Брексит

Новите приоритети на Великобритания в областта на външната политика и на отбраната показват как страната ще се научи отново на изкуството на съревноваването със страни, чиито ценности са противоречащи на нейните. Това заяви британският премиер Борис Джонсън пред британските депутати по повод публикуването днес на дългоочаквания британски доклад за приоритетите на страната във външната политика и отбраната, предаде Ройтерс. Докладът е озаглавен "Интегриран преглед" и набелязва целите на правителството след Брексит.

"Този преглед описва как ние ще засилим нашите съюзи, ще укрепим нашите способности, ще намерим нови начини за постигане на решения и ще се научим отново на изкуството на съревнованието срещу страни с противоречащи на нашите ценности", каза Джонсън.

Той заяви също така, че Китай ще представлява голямо предизвикателство пред британското "отворено общество", но допълни, че "ние ще работим също с Китай, където това е в съответствие с нашите ценности и интереси". Премиерът заяви, че Китай трябва да бъде въвлечен в усилията за намаляване на глобалните запаси от ядрени оръжия. "Ангажирани сме да намалим ядрените оръжия и наистина ние вярваме, че Китай трябва да бъде въвлечен в намаляването на стратегическите ядрени оръжия", каза Джонсън.

Въпреки това негово изказване пред депутатите една от основните мерки в публикувания по-рано днес доклад, наброяващ 100 страници, предвижда Обединеното кралство да увеличи от 180 на 260 (тоест с 45 процента) максималния таван на запасите си от ядрени бойни глави. Така де факто страната слага край на прогресивното ядрено разоръжаване, което се прилагаше от разпадането на СССР преди тридесет години, отбелязва Франс прес.

Днес в парламента Джонсън определи прегледа, съдържащ се в доклада, като най-подробния от Втората световна война досега. "Първата цел на този преглед е да направи Обединеното кралство по-сигурно, по-проспериращо, като същевременно защитава нашите ценности", подчерта той.

Джонсън посочи САЩ като главен съюзник на Обединеното кралство, но същевременно заяви непоклатимата подкрепа на неговата страна за Европа, като тези позиции са заложени и в доклада. В него се потвърждава ролята на НАТО като основа за колективната сигурност за евро-атлантическата зона.

В прегледа на външната политика се казва още, че правителството ще положи повече усилия, за да се адаптира към нарастващото влияние на Китай и ще инвестира повече в подобрени способности, с които да се противопостави на Китай. В документа относно Русия пък се казва, че докато отношенията не се подобрят, правителството активно ще действа, за да разубеждава тази страна и да се защитава от пълния спектър от заплахи, идващи от нея. Страната ще държи Русия отговорна за нарушения на международните правила и стандарти. В доклада правителството отбелязва също така, че ще продължи с по-дълбокото си ангажиране в индо-тихоокеанския регион.

В областта на отбраната в следващите 4 години Великобритания ще инвестира най-малко 6,6 милиарда паунда за финансиране на изследвания и разработки в области като космос, модерни високоскоростни ракети и други модерни въоръжения. За да изпълни ангажиментите си, произтичащи от водещата роля на страната в НАТО, Великобритания ще увеличи бюджета си за отбрана с над 24 милиарда паунда в идните 4 години и ще остане първа по-разходи за отбраната измежду европейските членки на алианса. Великобритания ще разположи повече въоръжени сили зад граница, като това ще става по-често и за по-дълги периоди от време.

В прегледа се казва, че тази година ще бъде публикувана и нова стратегия за киберсигурността. А през лятото ще се създаде ново космическо командване, което ще гарантира, че въоръжените сили разполагат с най-модерни способности, за да прокарват британските интереси на Земята и в космоса. До 2022 г. страната ще трябва да може да изстрелва британски сателити от Шотландия, като част от усилията на Британската космическа агенция Великобритания да стане пазар за подобни космическо-летателни услуги.

През настоящата година Великобритания ще задейства и втория в света режим от санкции заради корупция, което ще предостави на страната права да възпрепятства онези, които са замесени в корупция да влизат свободно в страната или да перат пари през британската финансова система. В областта на борбата с тероризма ще бъде създаден нов интегриран център за борба с тероризма, който ще обедини различни правителствени ведомства, разузнавателни агенции, правоприлагащи органи и оперативни партньори, както и елементи от съдебната система. Ще бъде укрепена и Националната агенция за борба с престъпността. Ще се увеличат способностите на регионалната и местната полиция и ще се засили борбата с организираната престъпност.

В областта на климатичните промени Великобритания ще оглави международните действия за постигане на напредък за въглеродна неутралност до 2050 г. Правителството ще се ангажира с 3 милиарда паунда към международните усилия за намиране на решения за защита и възстановяване на природата. В областта на икономиката правителството планира да диверсифицира британските доставки на критично важни стоки, като медицинско оборудване и редки земни елементи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във