Банкеръ Daily

Свят

Лондон прати 1 млн. покани за шофьори на камиони

Повече от две хиляди британски бензиностанции все още са затворени заради липса на гориво.

Много германци, живеещи във Великобритания, с изненада установяват тези дни, че им е писала лично някоя си баронеса Вер. Благородната дама е държавен секретар и отговаря за пътищата, автобусите и площадите в британското Министерство на транспорта. Нейните писма съдържат покана към всички, които биха желали да започнат работа като шофьори на камиони, пише Дойче Веле.

„Повече от когато и да било се нуждаем от Вашите ценни умения“, пише баронесата, обещавайки работа-мечта в шофьорската кабина, условията за която никога не са били по-изгодни на Острова. А получателите на тези писма, сред които има дори инвестиционни банкери и университетски преподаватели, не могат да повярват на очите си. Нима именно те трябва сега да вадят британската каруца от блатото?

За да запълни липсата на около 100 000 шофьори на камиони, британското Министерство на транспорта е разпратило около 1 млн. писма на хора, за които властите знаят, че притежават свидетелство за правоуправление на камиони. А сред тях има и много германски граждани, живеещи в Обединеното кралство.

Повече от две хиляди британски бензиностанции все още са затворени заради липса на гориво. Недостигът на шофьори на камиони наруши доставките и в аптеките, а фермерите предупредиха, че липсата на касапи може да доведе до масово избиване на прасета.

Миналата седмица седмица в страната цареше хаос. Пред бензиностанциите избухнаха битки, докато изнервени шофьори се опитваха да заредят стари бутилки от вода с бензин. Британските министри многократно заявиха, че кризата отслабва, въпреки че в сряда наредиха на военните да имат готовност за транспортиране на  цистерни с гориво.

Сега ще бъдат спешно издадени 5 000 визи за шофьори на камиони от ЕС, които ще важат само до Коледа. Това обаче едва ли е някакво решение, тъй като много европейски шофьори вече имат негативен опит от миналата Коледа, когато заради Брекзита и пандемията много от тях бяха блокирани в продължение на дни край Дувър, без да разполагат с тоалетни, вода и храна. И едва ли някой от тях сега ще се втурне отново към Острова, рискувайки да прекара там празниците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във