Банкеръ Daily

Свят

Лондон поиска отсрочка на Брексит до 30 юни

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е получил днес очакваното писмо от британската премиерка Тереза Мей, в което тя иска отлагане на Брексит до 30 юни, предаде Ройтерс.

Досега датата на фактическото напускане на ЕС от Великобритания бе 29 март. 

"Като премиер на съм готова да отлагам Брексит след 30 юни", обяви Мей пред парламента. "Правителството възнамерява да внесе предложения за трети вот (на сделката за Брексит - б.р.). Ако той не бъде положителен, тогава парламентът ще трябва да реши как да се процедира", каза още Тереза Мей, цитирана от БНР. 

В обяснение, че Мей няма да иска дълго отлагане на Брексит в официалното й писмо до Брюксел, от Даунинг стрийт заявиха по-рано, че "има основания на парламента да се даде малко повече време да намери път напред, но хората в тази страна вече чакат това да се случи близо три години".

Според говорител на премиера хората са разочаровани от провала на парламента да намери решение и Тереза Мей споделя техните чувства. По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март със или без сделка. След изпращането на писмото с искане за отлагане на Брексит Тереза Мей ще замине утре за Брюксел, за да обсъди вариантите с европейските лидери.

В серия от гласувания във Великобритания депутатите отхвърлиха най-напред сделката на Мей за Брексит за втори път с мнозинство от 149 гласа, след това гласуваха против излизане без сделка и накрая поискаха отлагане на Брексит. Опитът на Тереза Мей да внесе сделката  за гласуване за трети път беше осуетен от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който постанови, че това не може да стане, ако тя не бъде променена.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във