Банкеръ Daily

Свят

Лондон подкрепя Берлин за постоянен член на Съвета за сигурност

Великобритания обеща да помогне на Германия в усилията й да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА.

"Ние подкрепяме ново постоянно място в Съвета за сигурност на ООН за Федерална република Германия", казаха в съвместно изявление външните министри на Великобритания и Германия - Доминик Рааб и Хайко Маас.

Двете страни обявиха намерение да засилят сътрудничеството помежду си в политиката на сигурността, като планират да провеждат стратегически диалог всяка година. Те се надяват, че това също така ще укрепи отношенията между тях след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В момента Великобритания е един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН наред със САЩ, Китай, Русия и Франция.

Съветът за сигурност е най-влиятелният орган на ООН и може да приема резюлюции, имащи задължителен характер съгласно международното право. Той има двустепенна структура, която дава на постоянните членове право на вето, т.е. възможност да блокират всяко решение, с което не са съгласни.

Непостоянните членове се избират за срок от две години и имат доста по-малко влияние.

Германия няколко пъти е била непостоянен член на съвета, но досега всички усилия за получаване на статут на постоянен член са били неуспешни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във