Банкеръ Daily

Свят

Лондон поддържа двузонална федерация в Кипър

Обединеното кралство продължава твърдо да подкрепя решение на кипърския въпрос, основано на международно приетия модел на двузоналната двуобщностна федерация с политическа равнопоставеност и при параметрите, определени от резолюциите на Съвета на Европа, заявява британският премиер Борис Джонсън в интервю за гръцкия вестник "Та неа", цитирано от кипърското издание "Филелефтерос".

Същевременно Джонсън допълва, че тези параметри са доста широки и включват "серия от (възможни) решения". "Оставаме ангажирани да работим с партньорите си в региона и с Обединените нации, за да бъде намерено устойчиво решение на кипърския проблем", заяви британския премиер.

Великобритания е смятана за един от важните фактори на предстоящата петстранна неформална среща по кипърския въпрос в Женева в края на април, в която заедно с Турция и Гърция ще участва като една от страните гарантки. На срещата ще бъдат представени още двете общности, на кипърските гърци и кипърските турци, както и ООН.

Запитан за опасенията, които изразяват кипърската и гръцката страна от позицията на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие, Борис Джонсън отбелязва, че Великобритания следи отблизо събитията и изразява безпокойството си от отражението на последните действия върху стабилността на региона. "Приветствам проучвателните разговори между Гърция и Турция и насърчаваме всички страни да поставят за свой приоритет диалога и дипломацията", допълни Джонсън.

Правителството на Кипър строи бариера, за да осуетява преминаването на мигранти и бежанци откъм северната, турска част на острова, предаде междувременно ДПА.

Властите в Никозия вече информираха Европейския съюз за плановете си, съобщи държавното радио РИК.

Оградата първоначално ще е дълга 11 километра. Снимки на бариерата от бодлива тел западно от Никозия бяха показани по кипърските медии.

Представители на силите за сигурност много пъти са залавяли бежанци и мигранти, повечето от от Сирия и Афганистан, които са достигнали турската част на острова, идвайки от Турция.

След това те преминават в южната част на Кипър, влизайки на територията на ЕС.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис многократно изрази загриженост за ситуацията и призова ЕС да окаже подкрепа.

Анастасиадис изтъкна, че над 3,5 на сто от населението са бежанци.

През последните години броят на бежанците и мигрантите, достигащи Кипър, рязко се увеличи, посочи държавният глава.

През 2019 г. по полицейски данни на острова е имало близо 10 000 мигранти, при 2936 през 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във