Банкеръ Daily

Свят

Лондон, Париж и Берлин предлагат нови санкции на ЕС срещу Иран

Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз да наложи нови санкции срещу Иран заради балистичните му ракети и ролята му във войната в Сирия, за да убедят САЩ да запазят ядреното споразумение с Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на поверителен документ.

Предложението е част от стратегия на ЕС да спаси споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран в замяна на премахване на редица санкции, като покаже на американския президент Доналд Тръмп, че има други начини за противодействие на иранската сила в чужбина.

Запознати източници казаха, че съвместният документ е бил изпратен в столиците на страните от ЕС вчера, за да се проучи каква е подкрепата за подобни санкции, тъй като за въвеждането им ще е необходимо одобрението на всички държави членки.

Предложението ще бъде обсъдено от външните министри от ЕС на закрито заседание в понеделник в Брюксел, заявиха дипломати.

На 12 януари Тръмп постави ултиматум на европейските страни по сделката. Според него те трябва да се съгласят да "поправят ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка", защото в противен случай той няма да удължи облекчаването на американските санкции.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи заяви, че евентуални нови санкции на ЕС срещу Иран ще окажат пряко въздействие върху ядреното споразумение.

"В случай че някои европейски страни предприемат действия за налагане на неядрени санкции срещу Иран, за да удовлетворят американския президент, те ще направят голяма грешка и ще видят прекия резултат от това върху ядрената сделка", каза той.

"Ако Америка се изтегли от сделката и бъдат възобновени едностранните санкции, ние определено няма да продължим споразумението, защото то няма да служи на нашите интереси", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във