Банкеръ Daily

Свят

Лондон пак потвърди, че не иска удължаване на преговорите с ЕС

Великобритания отново е потвърдила днес, че не иска удължаване на преговорите за бъдещите отношения с ЕС. Това се посочва в съвместно съобщение на председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и Давид Сасоли, които заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел участваха във видеоконференция с британския премиер Борис Джонсън.

Заради това решение на британската страна преходният срок изтича на 31 декември, се отбелязва в съобщението. В разговора е била постигната договореност за ускоряване на преговорите през юли с цел да се постигне споразумение до края на годината.

Наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние уточни, че Лондон разполага с възможност да поиска удължаване на преговорите с една или две години. Той отбеляза, че засега британската страна отказва договаряното споразумение да обхваща сътрудничеството в преследването на престъпленията в интернет и прането на пари, не желае запазването на еднаквите правила за производство на стоки, не се обвързва с преговори за сътрудничество в областта на външната политика и отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във