Банкеръ Daily

Свят

Лондон отказа да коментира разузнавателен доклад за китайски лъжи за заразата

Бен Уолъс

Британският министър на отбраната днес отказа да коментира медийни съобщения, че според доклад, изготвен от разузнавателен консорциум начело със САЩ, Китай е лъгал за заразата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Австралийски вестник съобщи в края на миналата седмица, че според доклад от 15 страници на т.нар. група "Пет очи" (Five Eyes или FVEY), съюз на службите за електронно разузнаване на Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, Китай съзнателно е потулил или унищожил доказателства за заразата от коронавирус в "нарушение на международната прозрачност", което е коствало живота на десетки хиляди хора.

Запитан за доклада, военният министър Бен Уолъс заяви пред радио Би Би Си: "Всеки ден получавам разузнавателни бюлетини от нашите агенции по света. Не коментирам конкретни бюлетини, какво съм видял или не съм видял. Това би било погрешно".

Има въпроси, на които Китай трябва да отговори във връзка с информацията, която е споделил за заразата с новия коронавирус, но окончателен анализ за ролята му ще бъде направен по-късно, каза министърът. Той изтъкна, че това ще бъде направено, когато всичко бъде преодоляно и поставено под контрол, а икономиките са се върнали към нормален режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във