Банкеръ Daily

Свят

Лондон отхвърля предложението на ЕС за търговията след Брексит

Лиз Тръс

Великобритания няма да се поколебае да предприеме действия за преодоляване на търговското напрежение след Брексит в Северна Ирландия, след като отхвърли предложенията на Европейския съюз за решаване на спора между Лондон и Брюксел. Това съобщи британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс.

ЕС и Великобритания от месеци се опитват да излязат от безизходно положение около протокола за Северна Ирландия - сделка, която Лондон сключи, преди да напусне Общността, но сега смята, че е неосъществима.

Сделката на практика създаде митническа граница в морето между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания, за да се запази откритата сухопътна граница на провинцията с Ирландия, която е член на ЕС.

Предложенията на ЕС за преосмисляне на проверките на стоки, които се движат между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания, не успяват да се справят с основния проблем, "а в някои случаи ще ни върнат назад", заяви Тръс.

"Цените се повишиха, търговията е силно нарушена и хората в Северна Ирландия са обект на различни закони и данъци от тези над Ирландско море, което ги остави без изпълнителна власт и представлява заплаха за мира и стабилността", предупреди тя.

Решението не може да бъде повече проверки, документи и търговски смущения. Ние винаги сме предпочитали да достигнем до решение чрез преговори, но няма да се свеним да предприемем действия за стабилизиране на ситуацията в Северна Ирландия, ако не могат да бъдат намерени решения, каза още Тръс.

Великобритания иска цялостно преразглеждане на Протокола и намекна за възможността едностранно да спре част от него, ако не може да бъде постигната нова сделка - ход, който може да доведе до спиране на споразумението за свободна търговия в момент, когато инфлацията расте, предупрежденията около възможна британската рецесия се засилват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във