Банкеръ Daily

Свят

Лондон отхвърли последното предложение на Барние за Брексит

Мишел Барние

Британският министър за Брексит Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на основния препъникамък в процеса на развода - т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, предаде ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от митническия съюз, при запазване на другите елементи от предпазния механизъм, предвиден за избягване на възстановяване на контрола по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение. Тази идея обаче вече бе отхвърлена от Великобритания.

"Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи", написа британският министър за Брексит в Туитър, отговаряйки директно на европейския главен преговарящ в социалната мрежа. "Великобритания представи ясни нови предложения. Сега трябва да договорим балансирано решение, което да може да работи и за двете страни", призова Баркли.

Заместник-лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Найджъл Додс също отхвърли категорично предложението на европейския главен преговарящ.

То "не е нито реалистично, нито функционално", каза Додс, чиято малка северноирландска формация крепи в британския парламент правителството на малцинството на консерваторите. Той се аргументира, че предложението на Барние "не зачита факта, че конституционно и икономически Обединеното кралство е едно цяло".

Излизането на Великобритания от ЕС, планирано за 29 март, може да бъде отложено най-много с няколко седмици, заяви междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Твърдият Брекзит би бил катастрофа за британската икономика и би навредил и на Европейския съюз, аргументира се Таяни в интервю за германски вестници от групата "Функе". 

Примерът на Великобритания ще разубеди други страни за напуснат Европейския съюз, каза още Таяни. Той призова за реформиране на ЕС, но в същото време подчерта необходимостта от единство в блока.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във