Банкеръ Daily

Свят

Лондон обвини Москва за мощна кибератака

Великобритания обвини днес Русия за кибератака, засегнала компании в Европа миналата година, предаде Ройтерс.

Извършената през юни атака "НеПетя" започна в Украйна, където парализира компютри на държавни учреждения и фирми, след което се разпространи на други места по света, като доведе до спиране на работата на пристанища, заводи и офиси.

Британското външно министерство каза, че атаката е дошла от руската армия. "Решението открито да се каже кой е отговорен за този случай подчертава, че Великобритания и нейните съюзници няма да търпят злонамерена кибердейност", заяви ведомството. Според него "атаката е била прикрита като престъпно начинание, но целта й е била главно да нанесе щети".

"Основните цели бяха украинският финансов, енергиен и правителствен сектор. Нейният безразборен замисъл доведе до по-нататъшното й разпространение, засягайки други европейски и руски сфери на дейност", каза министерството.

По-рано Русия отрече да стои зад атаката, причинила загуби за стотици милиони долари. Сред засегнатите бяха базираната във Великобритания компания "Рекит Бенкизер" и датската "АП Мьолер-Мерск".

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че атаката е част от нова ера на военни действия и Великобритания трябва да е готова да отговори.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във