Банкеръ Daily

Свят

Лондон няма да признава талибаните, но ще се ангажира с тях

Доминик Рааб

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания няма да признае талибаните в обозримо бъдеще, но е необходимо да се ангажира с тях за безопасното евакуиране на останалите в Афганистан британци и техните афганистански сътрудници и избягване на хуманитарна криза. 

Доминик Рааб даде пресконференция в Доха, столицата на Катар, където изтъкна, че незабавната задача и най-голяма грижа е да се осигури безпроблемно изтегляне на останалите в Афганистан британски граждани, както и помагалите им през годините афганистанци, като това може да стане и през съседни на Афганистан държави. За тази цел той е в Катар, за да разговаря с регионални правителства, които могат да окажат помощ. Външният министър обаче посочи, че Великобритания трябва да се приспособи към  новите реалности.

"Няма да признаваме талибаните, но виждаме необходимост да се ангажираме пряко с тях, защото иначе не можем да отправяме послания и да чуем отговорите", заяви той.

Рааб се надява да бъдат убедени талибаните да отворят възможно най-скоро летището в Кабул за граждански полети. Той отново посочи, че  талибаните ще бъдат преценявани на базата на делата, а не на думите. Рааб каза, че два са основните тестове за талибаните да докажат добрите си намерения и да спазят обещанията. Първият, отварянето на летището в Кабул. И вторият, гаранции, че в страната няма да настъпи хуманитарна криза. Великобритания успя да евакуира повече от 17 000 души от Афганистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във