Банкеръ Daily

Свят

Лондон няма да признае дипломатически статут на Асандж

Правителството на Великобритания отказа да признае дипломатически статут на Джулиан Асанж, съобщи "Гардиън", като се позова на източник от външно министерство.

Според информацията Еквадор е отправил запитване до британското правителство дали е възможно Асанж да получи статут на дипломат, за да може да напусне страната, без да бъде арестуван.

Асанж ще бъде арестуван, ако напусне посолството, посочиха представители на британските власти. Те препоръчват основателят на Уикилийкс да напусне сам посолството и да се яви пред съда. 

Вчера се появиха информации в британски медии, че Еквадор обсъжда вариант с извеждането на основателя на Уикилийкс от посолството си в Лондон заради разногласия с него по темата за независима Каталуния.

Еквадор официално отрекоха такова намерение, поне докато "има опасност за живота на Асанж".  Стана известно още, че на пребиваващия в посолството австралиец през декември 2017 година са предоставени документи да кандидатства за еквадорско гражданство или дори е получил такова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във