Банкеръ Daily

Свят

Лондон: Няма да платим 100 млрд. евро на ЕС за Брексит

Дейвид Дейвис

Великобритания няма да плати 100 млрд. евро за нейното напускане на Европейския съюз, заяви в сряда британският министър Дейвид Дейвис, отговарящ за процеса по Брексит, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Повод за това негово изказване даде информация на "Файненшъл Таймс", позоваваща са на собствен анализ на финансовото издание, според който Франция и Германия са настоявали за по-строги искания към Обединеното кралство, равняващи се на близо 100 млрд. евро, а не както до скоро се считаше, че става въпрос за около 60 млрд. евро.

"Ние няма да плащаме 100 милиарда евро. Това, което трябва да направим, е да обсъдим подробно какви са нашите права и задълженията", заяви Дейвис пред британския телевизионен канал Ай Ти Ви.

Той също така отбеляза, че на този етап британското правителство не е виждало конкретни цифри от ЕС, отнасящи се за сметката, която Великобритания ще трябва да плати при напускането на съюза.

Вчера "Файненшъл Таймс" обяви, че след искане от страна на някои държави - членки на ЕС, преговарящите от името на съюза са преразгледали своите първоначални изчисления, за да увеличат максимално задълженията, които ще бъдат поискани от Великобритания, включващи и плащания за земеделските стопанства след Брексит, както и административните вноски в ЕС през 2019 и през 2020-а година. Това би довело до нарастване на окончателната сметка, която Обединеното кралство ще трябва да плати в хода на Брексит, от 60 на 100 млрд. евро, преценява финансовото издание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във