Банкеръ Daily

Свят

Лондон няма да изплати 30 млрд. лири, ако не се стигне до сделка за Брекзит

Великобритания няма да изплати 30 млрд. лири (37 млрд. долара), предвидени в споразумението за Брексита, ако страните от ЕС не приемат промяна на условията на сделката. Това пише в свой материал в. "Мейл он сънди", цитиран от Ройтерс и ТАСС. Британският премиер Борис Джонсън планирал да предупреди европейските лидери за тези планове.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството на Обединеното кралство ще трябва да плати на Брюксел само 9 млрд. лири (11 млрд. долара) вместо 39 милиарда (48 млрд. долара). Това е така, тъй като няма да има разходи, свързани с преходния период.
Според коментара в британския вестник, ако не се постигне компромис по въпроса за условията на Брексита съгласуваната с Брюксел сума може да бъде съкратена дори до 7 млрд. лири (8.6 млрд. долара).
При встъпването в длъжност, британският премиер Борис Джонсън обеща да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври, ако Брюксел не приеме главното искане на Лондон - да изключи от споразумението предпазната клауза за Северна Ирландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във