Банкеръ Daily

Свят

Лондон не предлага работещо решение в замяна на предпазния механизъм, смята Юнкер

Великобритания не е предложила до момента работещо решение, което да замени предпазния механизъм за ирландската граница, залегнала в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата му с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

Джонсън пристигна в Люксембург с надеждата да проучи какви са шансовете да си осигури Brexit без сделка на днешния си обяд с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. От казаното от двамата през почивните дни стана ясно, че няма сближаване в позициите им, предаде Ройтерс.

"Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение. ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм. Подобни предложения обаче още не са направени. Комисията остава единна и е на разположение 24 часа в денонощието", обяви Юнкер. 

Джонсън иска от сделката за "развода" с ЕС да отпадне механизмът, гарантиращ, че границата между британската провинция Северна Ирландия и страната - членка на ЕС, Ирландия ще бъде отворена при всички обстоятелства след Брекзит.

Според останалата част от съюза, включително Ирландия, механизмът е ключов за запазване на мира на Острова. За да остане отворена границата, той предвижда цялото Обединено кралство да бъде в митническия съюз на ЕС "ако и докато" се намерят алтернативни начини за постигане на същата цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във