Банкеръ Daily

Свят

Лондон не изключва нова международна коалиция за Афганистан

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън съобщи на специално заседание на Камарата на общините, че Лондон е проучвал възможността за създаване на нова международна коалиция в Афганистан, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви изтеглянето на войските, но в крайна сметка е било взето решение да се откажат от този вариант, съобщи ТАСС.

Премиерът разказа, че е обмислян вариант за увеличаване на британското военно присъствие в размирната страна, но е  трябвало да се откажат от "илюзията, че нашите партньори искат да продължат операцията в Афганистан".

"Проучихме различни сценарии във връзка с решението на САЩ да изтеглят войските си и в крайна сметка ги изоставихме. Западните страни не можеха да продължат операциите си в Афганистан след началото на изтегляне на войските на САЩ. В пика на операцията в Афганистан  бяха разгърнати 132 хиляди войници, от които 90 хиляди бяха американци“, обясни той и призна, че крахът на афганистанските сили за сигурност пред офанзивата на талибаните е настъпил „много по-бързо от очакваното“.

„Мисля, че ще бъде честно да се каже, че събитията в Афганистан се развиха по този начин и колапсът [на правителствените сили] беше по-бърз от очакваното дори от самите талибани. Неправилно е да се каже, че британското правителство не беше подготвено и не предвиждаше това“, подчерта Джонсън, говорейки на специално заседание на Камарата на общините на Великобритания.

Международната общност изказа опасения за влошаването на обстановката в Афганистан след завземането на Кабул от талибаните. Хиляди се опитват да избягат от страната. Сред основните притеснения са за влошаване на правата на жените и възможността за развитие на терористични организации.   

Хаосът на летището в Кабул беше временно овладян, но напрежението остава. Хиляди искат да напуснат страната и виждат самолетите на чуждите държави като единствено спасение. В същото време талибаните настояват, че носят мир и стабилност и приканиха местните да се върнат към обичайните си занимания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във