Банкеръ Weekly

Агенти на ГРУ са извършили покушението

Лондон назова атентаторите срещу Скрипал

Заподозрените на гарата в Солсбъри.

Конфликтът между Лондон и Москва във връзка с предполагаемото руско участие в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри навлезе в нов етап, след като британската прокуратура обяви имената на двама руски граждани, извършители на покушението.

За Александър Петров и Руслан Боширов е издадена европейска заповед за арест. Полицията разпространи снимките на двамата. "Няма да искаме от Русия екстрадирането им, тъй като руската конституция не позволява екстрадиция на руски граждани", уточни представител на юридическия отдел при кралската прокуратура.

Нийл Басу, началник на антитерористичното звено в полицията, заяви, че двамата заподозрени са пътували под фалшиви имена, възрастта им е около 40 години и имат автентични руски паспорти. По думите на Басу следи от замърсяване с използваното за покушението вещество "Новичок" са открити в лондонска хотелска стая, където са живели двамата руснаци. Те са пристигнали във Великобритания на 2 март и са отпътували на 4 март - датата, на която ексагентът и дъщеря му бяха открити в тежко състояние на улица в Солсбъри.

Британският премиер Тереза Мей каза пред британския парламент, че двамата мъже, обвинени в опита за убийство, са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ) и че операцията почти със сигурност е била одобрена и на високо равнище в руската държава. Русия трябва да обуздае дейността на офицерите от военното си разузнаване и да поеме отговорност за извършеното от тях, продължи тя.

Британският премиер смята също, че атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия вероятно е послание и към други руснаци, които живеят в чужбина.

Обявените от британските власти имена на заподозрени за инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри не говорят нищо на Русия, посочи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между правоохранителните органи, добави Захарова.

Междувременно лабораторни изследвания на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха заключенията на британските власти, че двамата британци, отровени в края на юни в Еймсбъри, са били изложени на нервнопаралитичен агент от типа на "Новичок". На 30 юни 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният й партньор Чарлз Роули бяха намерени в критично състояние в дома им в Еймсбъри, недалеч от Солсбъри. Стърджис почина на 8 юли, а Роули и двамата Скрипал оцеляха. Според ОЗХО веществото от Еймсбъри е "същият токсичен химикал, открит в проби, свързани с отравянето на Сергей Скрипал".

Facebook logo
Бъдете с нас и във