Банкеръ Daily

Борис Джонсън:

Лондон може да обяви край на преговорите с ЕС и без сделка

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания може да обяви край на преговорите за търговските отношения с ЕС след Брексит и без да бъде постигната сделка. Това изявление той направи ден след като прие да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази седмица в последен опит да се излезе от безизходицата в преговорите, предаде Ройтерс.

И двете преговарящи страни призоваха за компромис в преговорите с цел постигане на сделка до края на годината, но засега такъв няма нито от едната, нито от другата страна.

Откакто Великобритания излезе от ЕС, двете страни преговарят за търговско споразумение, но нямат консенсус по три въпроса, което увеличава перспективата за един кошмарен за бизнеса сценарий - да няма споразумение, съгласно което да се управлява годишната търговия в размер на около 1 трилион долара.

Днес Джонсън каза, че до последно ще полага усилия да бъде постигната сделка. Но допълни, че ако трябва да се стигне до австралийското решение, то това също е добре за страната, защото тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС, което означава, че търговията с нея се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация.

Лондон и Брюксел обявиха днес, че са постигнали споразумение, позволяващо изтеглянето на оспорваните от ЕС клаузи в британския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на договора за Брексит.

Заместник- председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският държавен министър за Брексит Майкъл Гоув очертаха планове за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно следва някои разпоредби на ЕС.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и "разяснения" относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

В светлината на взетите решения британското правителство заяви, че ще премахне три клаузи от законопроекта за вътрешния пазар - временен закон, очертаващ търговските отношения в четирите историко-географски района на Обединеното кралство - Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Тези клаузи противоречат на договора за Брексит между Лондон и Брюксел.

Лондон ще оттегли и член от друг проектозакон, който скоро ще бъде разглеждан в парламента, относно данъчните разпоредби в Северна Ирландия.

Европейската комисия по-рано изрази днес готовност да продължи преговорите с Лондон за бъдещо търговско споразумение и догодина. Засега целта ни остава постигането на договореност преди 31 декември, заяви говорител на комисията.

Той добави, че ако споразумение няма до Нова година, ще настъпят последици и ЕС ще бъде готов със съответния план за действие. Говорителят поясни, че ако преговорите продължат по-дълго от очакваното досега, ЕС ще остане в рамката, определена по-рано от Европейския съвет.

Не знаем дали преговорите ще продължат след края на тази година, важното е да има с кого да преговаряме, посочи той. Говорителят потвърди, че ограничението за служба в институциите на ЕС до навършване на 70-годишна възраст ще се приложи и спрямо европейския главен преговарящ Мишел Барние. Той не отрече, че е възможно, ако преговорите продължат и догодина, Барние повече да не бъде част от европейския екип.

По неговите думи не може да се каже дали срещата тази седмица в Брюксел между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън ще бъде последна по въпроса със споразумението, дали ще доведе до пробив и дали ще бъде решаваща. Ще продължим усилията си толкова дълго, колкото е необходимо, заяви говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във