Банкеръ Daily

Свят

Лондон изпраща боен кораб в Черно море за първи път от Студената война

Великобритания изпраща боен кораб в Черно море за първи път от края на Студената война, съобщава британският в. "Дейли мейл".

Разрушителят "Даймънд", оборудван с последен модел зенитни ракети, е един от най-модерните британски военни кораби. Той ще отплава за Украйна с близо 60 командоси от военноморските сили.

Изпращането на кораба в Черно море е част от най-голямото разполагане на британски военни сили до руската граница от десетилетия. То е сериозна демонстрация на сила от британската министър-председателка Тереза Мей, която каза пред американски политици, че Великобритания и Америка би трябвало да се изправят срещу руския президент Владимир Путин.

Корабът ще предвожда сили на НАТО и ще помага за защитата на 650 британски военни, които участва в тайни учения в Украйна. Британски специалисти вече обучават на пехотни умения хиляди украински военнослужещи.

"Ценностите на свободата и демокрацията не могат да бъдат търгувани. Великобритания стъпва по-сериозно на световната сцена и твърдо застава до нашите украински приятели", каза британският министър на отбраната Майкъл Фалън.

Очаква се пристигането на кораба в Черно море да съвпадне с разполагането на британски военни в други източноевропейски страни. Великобритания ще изпрати около 800 военнослужещи в Естония през лятото. Тя праща също 200 военни в Полша, както и изтребители "Тайфун" в Румъния.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във